SKŁADNIKI:
30 dag makaronu kolanka50 dag ryby (dorsz, szczupak, sum)
cebula
sól, pieprz
1/8 l śmietany
1 jajo
jedna kostka przypraw do zup
10 dag sera żółtego
6 dag tłuszczu
PRZYGOTOWANIE:
1) Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzony makaron zmieszać z niewielką ilością tłuszczu.2) Rybę opłukać, odfiletować, obrać z ości i pokroić na porcje szerokości 2 cm.
3) Cebulę pokroić w krążki i usmażyć na jasnozłoty kolor
4) Wyłożyć rybę, osoli i oprószyć pieprzem, dodać cebulę wlać ok 1/8 l wody i dusić na wolnym ogniu około 20 minut.
5) Półmisek lub blachę wysmarować tłuszczem ułożyć warstwami makaron i rybę. Zalać śmietaną zmieszaną z jajkiem, 1 kostką przyprawy do zup rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Na koniec wszystko posypać startym serem.
6)Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut. Gdy ser lekko się zrumieni wyjąć.
Rada: Najlepiej podawać na tym samym półmisku. Osobno podać surówkę z warzyw. Jeżeli ktoś lubi zapiekanki z warzywami to makaron przed zapiekaniem można wymieszać z 25 dag różnych jarzyn duszonych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz