wtorek, 27 grudnia 2011

Zapiekanka z makaronem, kiełbasą i boczkiem

SKŁADNIKI:
30-40 dag makaronu
1/2 kg kiełbasy
3cebule
kilka plastrów wędzonego boczku
słoiczek koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki mąki
250 ml śmietany
starty żółty ser
olej
sól, pieprz
natka pietruszki


PRZYGOTOWANIE:
1. Gotujemy makaron według przepisu n opakowaniu (musi być al dente).
2. Kiełbasę kroimy w drobną kostkę, boczek w paski. Wędlinę wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Następnie przekładamy na talerz.
3. Na tym samym oleju smażymy na złoto 3 cebule pokrojone w drobną kostkę. Cebulę posypujemy mąką, mieszamy i zasmażamy. Następnie wlewamy do niej koncentrat pomidorowy zmieszany z kilkoma łyżkami wody. Wszystko zagotowujemy.
4. Do sosu dodajemy usmażoną wcześniej wędlin, wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Makaron przekładamy na blachę. Polewamy sosem, posypujemy posiekana natką pietruszki i startym serem. Zapiekamy około 10 minut w temperaturze 180 stopni.


RADA: Do zapiekanki można dodać również kilka pokrojonych w plastry i podsmażonych pieczarek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz