poniedziałek, 12 grudnia 2011

KOLOROWA ZAPIEKANKA Z MAKARONEM

SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób)
500 g kolorowego makaronu
2 średnie pory
250 g pomidorów
2 marchewki
1 pęczek natki
4 jajka
140 g sera gouda
200 ml słodkiej śmietany
sól
pieprz
1 starta gałka muszkatołowa
masło do wysmarowania blachy


PRZYGOTOWANIE
1. Pomidory naciąć na krzyż przy szypułce, zalać wrzątkiem i zdjąć skórkę. Następnie pokroić na ćwiartki, usunąć nasadę łodygi i pestki, a miąższ pokroić w grubą kostkę.
2. Ugotować makaron w 8-10 l wody przez około 6 minut (powinien być al dente). W połowie gotowania makaronu dodać pokrojoną w paski porę i pokrojoną w kostkę marchewkę. 
3. W tym samym czasie zetrzeć żółty ser i wymieszać z jajkiem i śmietaną. Dodać umytą i posiekana drobno pietruszkę. Następnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Odcedzić makaron na sitku i dobrze odsączyć. 
5. Blachę dobrze natłuścić masłem, ułożyć w niej makaron z warzywami i pokrojonymi pomidorami. Następnie zalać mieszanką sera, jajka i śmietany. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez ok. 20-25 minut.
SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz