sobota, 17 grudnia 2011

LAZANIA Z OWCZYM SEREM

SKŁADNIKI:
10 płatów makaronu lasagne
1 cebula i jeden ząbek czosnku

1 marchew
4 pomidory
2 łyżki oleju
1 puszka pomidorów
50 dag mięsa mielonego
50 dag ugotowanej zielonej fasolki (może być mrożona)
20 dag owczego sera
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
zioła prowansalskie
sól, pieprz


1. Cebulę, czosnek oraz marchew pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i pomidory z puszki. Przyprawić i dusić około 20 minut. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
2. Masło stopić, oprószyć mąką, zasmażyć. Połączyć z mlekiem i gotować do momentu zagęszczenia sosu. Przyprawić solą, pieprzem, gałką oraz ziołami prowansalskimi.
3. Na dnie formy rozsmarować trochę sosu. Na tym warstwami układać płaty makaronu, mięso, fasolkę, i znowu makaron oraz sos. Na wierzch ułożyć plastry pomidorów oraz pokruszony owczy ser. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Rada: Jeżeli nie masz sera owczego albo po prostu go nie lubisz można dodać na wierzch ser zółty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz