SKŁADNIKI:
500 g makaronu szpinakowego300 g salami
3duże cebule
2 pomidory
ząbek czosnku
125 ml bulionu z kury
100 ml słodkiej śmietany
suszony tymianek
olej
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Salami pokroić najpierw w plasterki (albo kupić już pokrojone) a następnie plastry pokroić w kwadraciki 1x1 cm. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.2. Pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. Usunąć pestki i głąb i następnie pokroić w kostkę.
3. Na podgrzanym na patelni oleju podsmażamy salami oraz cebulę i czosnek.
4. Kiedy salami, cebula i czosnek się lekko zeszklą dodajemy bulion i śmietanę. Doprawiamy wszystko tymiankiem, solą (delikatnie) i pieprzem. Gotujemy wszystko pod przykryciem przez około 10 minut. Dodajemy pokrojone pomidory i jeszcze raz doprawiamy do smaku.
5. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy i mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz