piątek, 27 stycznia 2012

Makaron z sosem pieczarkowym

Prosty przepis na pyszne danie.

SKŁADNIKI:
250 g makaronu kokardki
250 g świeżych pieczarek
ząbek czosnku
cebula
100 g wędzonego boczku
masło
400 ml słodkiej śmietany
pieprz
natka pietruszki


PRZYGOTOWANIE:
1. Pieczarki oczyścić a następnie pokroić (mniejsze pieczarki w ćwiartki a większe w kawałki).
2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i posiekać. Wędzony boczek pokroić w kostkę. 
3. Pokrojony boczek włożyć na rozgrzaną patelnię, po chwili dodać cebulę, czosnek, masło i pieczarki. Dusić wszystko przez 10 min cały czas mieszając.
4. W tym samym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Powinien być al dente.
5. Umyć natkę, odsączyć a następnie drobno posiekać. Dodać śmietanę do grzybów i chwilę gotować. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać natką pietruszki i wszystko wymieszać.
6. Wcześniej ugotowany makaron ułożyć na talerzach i polać sosem. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz